Nieuwe pagina: fallback

Vlaanderen

Themis — Ontdek gestructureerde informatie over de besluitvorming van de Vlaamse Regering. Naar de hoofdinhoud

Detailpagina voor onderwerp

Deze pagina geeft informatie over het onderwerp http://themis.vlaanderen.be/id/resource/679e3980-4940-11ec-94bb-99a9d1e168fe weer, door relaties en details te tonen.


Eigenschappen en relaties

Directe links van het onderwerp.

Eigenschap Onderwerp
613046ce-dec1-11e9-aa72-0242c0a80002
Wijziging besluit sociale huurstelsel
2021-11-13T03:39:45.636Z
http://themis.vlaanderen.be/id/concept/document-type/63d628cb-a594-4166-8b4e-880b4214fc5b
http://themis.vlaanderen.be/id/concept/thema/fa4e010f-84e9-4d65-9675-1604ad41de56
http://themis.vlaanderen.be/id/agendapunt/5774b557-4433-11ec-9bd2-2b28dc3a4242
http://themis.vlaanderen.be/id/mandataris/5fed907ee6670526694a0694
Om een meer rechtvaardige toegang tot een sociale huurwoning te garanderen, stelt het Regeerakkoord dat sociale huurwoningen ter beschikking moeten gesteld worden aan zij die dat het meest nodig hebben. Als personen niet langer behoren tot de doelgroep van de sociale huisvesting, dienen ze plaats te maken voor personen die meer nood hebben aan sociale huisvesting. Om dit beleidsvoornemen uit te voeren en om een snellere doorstroming naar de private huur- of koopmarkt te bevorderen, wordt er voorzien in huurovereenkomsten van negen jaar. Als personen dan nog tot de doelgroep behoren, wordt de huurovereenkomst telkens met 3 jaar verlengd. Daarnaast wordt het eigen of gedeeltelijk bezit van een woning in principe uitgesloten om in aanmerking te kunnen komen voor een sociale huurwoning. Elke vorm van fraude en in het bijzonder domiciliefraude, moet worden uitgesloten. Een andere bezorgdheid is de woonoverlast beter te kunnen bestrijden. Hiertoe worden de procedures om hiertegen op te treden vereenvoudigd. Tot slot wordt er naar een betere bezettingsgraad gestreefd van het huidig sociaal patrimonium door de onderbezetting van sociale huurwoningen aan te pakken via een koppeling aan de tijdelijke huurcontracten. Als de huurder die een onderbezette woning bewoont, tot tweemaal toe een valabel aanbod weigert, zal zijn huurovereenkomst bij het einde van de negenjarige periode niet verlengd worden. Deze beleidskeuzen moeten in besluiten worden omgezet. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van de Vlaamse Woonraad, opnieuw principieel het kaderbesluit Sociale Huur. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
20
<p>Om een <strong>meer rechtvaardige toegang tot een sociale huurwoning</strong> te garanderen, stelt het Regeerakkoord dat sociale huurwoningen ter beschikking moeten gesteld worden aan zij die dat het meest nodig hebben. Als personen niet langer behoren tot de doelgroep van de sociale huisvesting, dienen ze plaats te maken voor personen die meer nood hebben aan sociale huisvesting. Om dit beleidsvoornemen uit te voeren en om een snellere doorstroming naar de private huur- of koopmarkt te bevorderen, wordt er voorzien in huurovereenkomsten van negen jaar. Als personen dan nog tot de doelgroep behoren, wordt de huurovereenkomst telkens met 3 jaar verlengd. Daarnaast wordt het eigen of gedeeltelijk bezit van een woning in principe uitgesloten om in aanmerking te kunnen komen voor een sociale huurwoning. Elke vorm van fraude en in het bijzonder domiciliefraude, moet worden uitgesloten. Een andere bezorgdheid is de woonoverlast beter te kunnen bestrijden. Hiertoe worden de procedures om hiertegen op te treden vereenvoudigd. Tot slot wordt er naar een betere bezettingsgraad gestreefd van het huidig sociaal patrimonium door de onderbezetting van sociale huurwoningen aan te pakken via een koppeling aan de tijdelijke huurcontracten. Als de huurder die een onderbezette woning bewoont, tot tweemaal toe een valabel aanbod weigert, zal zijn huurovereenkomst bij het einde van de negenjarige periode niet verlengd worden. Deze beleidskeuzen moeten in besluiten worden omgezet. De Vlaamse Regering <strong>wijzigt</strong> daarom, na advies van de Vlaamse Woonraad, opnieuw<strong> principieel het kaderbesluit Sociale Huur</strong>. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.</p>
  • Resultaten 1 - 11 van 11

Verwijzingen

Inverse links naar het onderwerp.

Geen verwijzingen gevonden.